Uudised

Endla järv andis linaskipüüdjale hiigelkogre (1)

Kalale, 6. november 2019, 21:00
Foto: Foto: Erakogu
„See on mu enda ja võib-olla isegi vabariigi rekord,“ jagas oma rõõmu Lääne-Virumaa mees Heino Hahndorf (65), kes tabas septembri alguses Endla järvest 2,6 kilo kaalunud kogre.

Kas see hiigelsuur kuldkoger tõesti Eesti rekordi võis lüüa, on üsna raske, kui mitte võimatu välja selgitada. Teadaolevalt ei pea Maarjamaal keegi järjepidevalt rekordkalade andmebaasi. Hahndorfi sõnul on ta kuskilt Koržetsi raamatust lugenud, et eelmine Eesti rekordkoger kaalus kas 2,2 või 2,4 kilo.
Emajõe nupuklubi kodulehel on 2007. aastal ilmunud kellegi Janno katse koondada Eesti rekordkalade andmeid. Sealt saame tõepoolest lugeda, et Eesti suurim kuldkoger on kaalunud 2,4 kilo ja see kala tabati 2002. aastal Pikkjärvest. Too isend oli 45 sentimeetrit pikk. Ning samast Endla järvest on saadud ka 2,3 ning 2,35 kilo kaalunud kokresid.

Kas on keegi ehk 17 aasta jooksul priskemaidki kokresid püüdnud, pole paraku teada. Maailmarekord on selle liigi puhul küll kirjas: 4,9 kilo, püütud 1944. aastal Soomest. Hollandist aga saadi 2009. aastal rulli ja ridvaga 4,3kilone koger ja see elukas on teadaolevalt suurim fotole jäädvustatud kuldkoger, pikkust oli sel kalal umbes 55 cm. Muide: entsüklopeedia ütleb kuldkogre kohta, et Carassius carassiuse pikkus on kuni 40 (50) cm ja kaal kuni 2,2 kilo.
Heino Hahndorf enda kogre pikkust ei mõõtnud. Aga püügilugu on kena.
„Tuli Endla järvest linaskipüügi käigus,“ pajatas mees. „Oli juba videvikuaeg, ussid said otsa, panin konksu otsa maisi ja siis ta tuli.“
Lääne-Virumaal Rakkes elav elupõline bussijuht Hahndorf pole kalamehena poisike: naabruses Endla järvel on ta tulusel käinud oma 50 aastat. Ning nagu juba öeldud: poole sajandi jooksul pole talle nii prisket kokre konksu otsa sattunud.
Muidu on mehe isiklik n-ö ametlik rekordkala 9,1kilone haug. Kuid omal ajal on ta enda hinnangul saanud suuremagi.
„See oli kunagi Vene ajal, õiget kaalu polnud,“ meenutas kalamees. „Pidi kuidagi kahes jaos kaaluma. Seitse kilo oli liha pärast puhastamist, pea ja sisikond ka veel juurde. See võis üle kümne kilo olla isegi.“